Lai stiprinātu sabiedrībā izpratni par kultūras mantojuma vērtību, kā arī veicinātu kultūras un aizsardzības nozares sadarbību kultūras vērtību glābšanā un saglabāšanā krīzes situācijās, š.g. 14.oktobrī UNESCO nedēļas ietvaros Saeimā norisinājās starptautiska konference “Kultūras mantojums un drošība", kurā konferences dalībniekus uzrunāja arī Komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis. 

"Visaptveroša valsts aizsardzības sistēma ir visu mūsu iedzīvotāju atbildīga attieksme pret valsti un tās drošību, un šī konference vēlreiz akcentē kultūras nozīmi valsts drošībā un aizsardzībā", uzsvēra R. Bergmanis, aicinot turpināt izzināt starptautisko pieredzi un labo praksi kultūras mantojuma saglabāšanā un aizsardzībā.

Pasākuma ietvaros konferences dalībnieki aktualizēja kultūras matojuma aizsardzības nozīmi miera uzturēšanā, kā arī vairākās diskusijās runāja par mantojuma objektu aizsardzību, tostarp izaicinājumiem kultūras objektu aizsardzībai Ukrainā bruņota konflikta laikā, civilmilitāro sadarbību un kultūras institūcijām pieejamajiem rīkiem, gatavojoties krīzēm miera laikā. Vienlaikus tika akcentēta vietējo kopienu loma mantojuma saglabāšanā, starptautisko organizāciju  iesaiste tā sargāšanā konfliktu zonās, kā arī Latvijas kultūras mantojums sabiedrības saliedēšanai.

Konferenci rīkoja Saeima,  UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Kultūras ministrija un Aizsardzības ministrija sadarbībā ar ICOMOS Latvija, Francijas institūtu, Kanādas vēstniecību un Nīderlandes Karalistes vēstniecību.

Konference veltīta 1954.gada 14.maija Hāgas konvencijai par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta laikā 70.gadadienai, un tajā piedalījās Latvijas un ārvalstu politiku plānotāji, kā arī kultūras mantojuma un aizsardzības jomas speciālisti.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720321186111/with/54066047148

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas