Komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis un komisijas deputāts Uģis Rotbergs šī gada 9. un 10. septembrī Budapeštā piedalījās starpparlamentārajā konferencē par Eiropas Savienības kopējo ārpolitiku, drošības politiku un aizsardzības politikuKonferences galvenais mērķis ir analizēt un diskutēt par Eiropas Savienības kopējo ārpolitiku, drošības politiku un aizsardzības politiku, meklējot veidus, kā uzlabot sadarbību un efektivitāti šajās jomās.

Konference, kurā piedalījās augsta ranga Eiropas Savienības un kandidātvalstu amatpersonas un eksperti, kalpoja par platformu, lai risinātu neatliekamas problēmas un noteiktu prioritātes Eiropas kolektīvās drošības jomā mainīgajā globālajā situācijā. Vienlaikus konferencē notika plašas diskusijas par tēmām, kas ir svarīgas Eiropas Savienības stabilitātei un stratēģiskajam virzienam. Dalībnieki analizēja arī iespējamās Eiropas Savienības paplašināšanās ģeopolitiskās, ekonomiskās un drošības sekas, pieaugošas reģionālās spriedzes apstākļos, kā arī ārējo robežu aizsardzību un ar to saistītos izaicinājumus.

Konferences galvenā tēma, kas caurvija arī visas pārējās tēmas, bija strauji mainīgā globālā vide, ņemot vērā ģeopolitiskās pārmaiņas, tostarp Ķīnas progresu, karu Ukrainā un spriedzi Tuvajos Austrumos. Konferences dalībnieki analizēja iespējas, kā Eiropa var pielāgoties šīm norisēm, veidojot ciešākas partnerības ar starptautiskajiem līderiem un palielinot savu stratēģisko autonomiju. Eiropas Savienībai ir jāturpina aktīvi īstenot savu ārpolitiku, nodrošinot, ka Eiropa var reaģēt uz jauniem izaicinājumiem, neapdraudot savas pamatvērtības. Tas ietver ciešāku sadarbības veicināšanu ar Āfrikas, Indijas un Klusā okeāna reģiona partneriem, ekonomiskās diplomācijas attīstīšanu un gatavošanos klimata pārmaiņu un tehnoloģiskā progresa radītajām drošības problēmām.

Konferences noslēgumā dalībvalstis vienojās par sekojošo: atbalstīt Eiropas Savienības paplašināšanos un padziļināt sadarbību ar kandidātvalstīm; uzlabot ārējo robežu aizsardzību un īstenot koordinētu pieeju migrācijas pārvaldībai; stiprināt Eiropas Savienības kopējo ārpolitiku, drošības politiku un aizsardzības politiku, lai nodrošinātu Eiropas drošību un stratēģisko noturību; nepieciešamību aktīvi reaģēt uz globālajām ģeopolitiskajām pārmaiņām, īstenojot aktīvu un vienotu ārpolitiku. 

Latvijas delegācija turpinās aktīvi iesaistīsies šādās starptautiskajās iniciatīvās, lai stiprinātu Eiropas drošību un veicinātu sadarbību starp valstīm šajā stratēģiski svarīgajā jomā.

Starpparlamentārās konferences par Eiropas Savienības kopējo ārpolitiku, drošības politiku un aizsardzības politiku tiek rīkotas regulāri un to nodrošina prezidējošā valsts ES Padomē.

Latvija šādu konferenci rīkos 2028. gadā Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros.