Š.g. 26. un 27. martā komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis un komisijas deputāts Edmunds Zivtiņš piedalījās Eiropola kopējās parlamentārās uzraudzības grupas divpadsmitajā sanāksmē. Šādas sanāksmes tiek organizētas divas reizes gadā, lai realizētu parlamentāro kontroli pār Eiropola darbību, uzklausot atbildīgo amatpersonu un prezidējošās valsts līderu ziņojumus par darbības aktualitātēm un vērtējot darbības pārskatus.

Apspriežot Eiropola aktivitātes 2022. gadā Eiropola izpilddirektore Catherine DE BOLLE norādīja, ka post-kovida darba apstākļi un pilna mēroga karadarbība Ukrainā liek pārskatīt darbības aktivitātes. Eiropolā ieviests pamattiesību virsnieks, kas jau sācis darbu. Eiropols būtiski iegulda datu aizsardzībā, ap 25 pastāvīgas darba vietas ar to nodarbināti. Eiropola ārējā sadarbība galvenokārt ir saistīta ar Apvienoto Karalisti un Rietumbalkāniem. Sadarbības galvenie akcenti ir cilvēku un ieroču kontrabanda, kā arī terorisms. Centrālamerikā akcentē narkotiku kontrabandas apkarošanu. Migrantu kontrabandas sakarā novērots pieaugums, kur izmanto Rietumbalkānu ceļu. Pērn 5 bulgāru robežsargi miruši saskarsmē ar migrantu kontrabandistiem, saprotams, ka problēma ir nopietna. Šobrīd strādā pie platformas, kas palīdzētu dalībvalstis informēt par terorisma draudus saturošu komunikāciju internetā. Kibernoziedzības jomā izstrādā programmatūru, kas liedz piekļuvi sistēmai. Vienlaikus bērnu seksuāla vardarbība interneta vide paliek nopietns izaicinājums.

Eiropola izpildvaldes priekšsēdētājs Jérôme BONET klāstīja, ka izpildvalde palīdz dalībvalstīm pieņemt lēmumus nopietno izaicinājumu risināšanā. Nolemts risināt savietojamības jautājumus. Izpildvalde ir pievērsusi uzmanību inovāciju projektiem. Svarīgi ka nacionālās iestādes sadarbojas ar Eiropolu arī pētniecības un inovāciju jomā. Stratēģijas jomā izcelta personas datu aizsardzība. Prioritāšu sarakstā ir arī sadarbība ar starptautisko krimināltiesu un ciešāka sadarbību ar tām trešajām valstīm, kas vairāk palīdzētu aizsargāt pilsoņu tiesības.

Visu ES dalībvalstu delegāti apmainījās ar viedokļiem par Eiropola darbības aktualitātēm un noziedzības tendencēm.

Photo: Melker Dahlstrand/ The Swedish Parliament