Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 28. septembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Valsts aizsardzības dienesta likumu (1634/Lp13) un citus šā likumprojekta pakotnē iekļautos likumprojektus, kas paredz valsts aizsardzības dienesta izveidi.

 Valsts aizsardzības dienestā plānots iesaukt vīriešus vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Dienestu obligātā kārtā plānots piemērot tiem pilsoņiem, kuri dzimuši pēc 2004. gada 1. janvāra. Vīrieši un sievietes vecumā no 18 līdz 27 gadiem dienestu varēs uzsākt arī brīvprātīgi.

Ņemot vērā pieaugošos draudus, nepieciešams audzēt NBS kaujas spējas gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi, turklāt tas jādara straujākā tempā kā plānots līdz šim. Ņemot vēra drošības situācijas maiņu reģionā, jaunā NBS struktūra tiek plānota divreiz lielāka – līdz 51 tūkstošiem personāla.

Valsts aizsardzības dienesta ieviešana garantēs, ka valsts aizsardzība tiks nodrošināta ar nepieciešamo personāla skaitu, turklāt sasniedzot to ievērojami ātrāk, nekā paļaujoties uz brīvprātības principu.

Komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns uzsver: “Krievijā ir izsludināta daļēja mobilizācija šajā situācijā, šī nav sacensība par to, kura valsts ātrāk apmācīs savu rezervi un būs gatava iespējamam konfliktam. Taču, ja mūsu potenciālais ienaidnieks un uzbrucējs ir tik tālu, kad ir izsludinājis daļēju mobilizāciju un ir sācis savu jau iepriekš apmācīto karavīru atkārotu apmācību, nav laika un nav variantu, kā tikai steidzamības kārtībā pieņemt šo likumu”

Komisija aicinās likumprojektu iekļaut Saeimas 29. septembra sēdes darbakārtībā un izskatīt kā steidzamu.