Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija ceturtdien, 10. martā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā.

Ar likumprojektu tiek noteikti papildu mehānismi, kā Ukrainas civiliedzīvotāji varēs ātri saņemt atbalstu.

Kā vienu no galvenajiem grozījumiem minot, nodrošināt atbalstu tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri bēgot no Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta, ieved Latvijas Republikā dzīvniekus, lai nodrošinātu dzīvnieku veselības prasību izpildi un reģistrāciju. Grozījumi arī paredz noteikt Ukrainas civiliedzīvotājiem tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli.

Kā arī, lai nodrošinātu maksimāli efektīvu un procesuāli ātru bez vecāku gādības palikušo bērnu pārstāvību un aprūpi drošā vidē Latvijā, bērniem, kas ieradušies Latvijā bez vecāku pavadības (turpmāk - nepavadīts bērns), tiek paredzēts ieviest jaunu ārpusģimenes aprūpes institūtu - ārkārtas aizbildnību, kas ir attiecināma tikai un vienīgi uz personām, kas ieceļo Latvijā no Ukrainas kara zonas.

Lai paātrinātu darbā pieņemšanas procesu, tiek noteikts, ka darba devējs ir tiesīgs nodarbināt Ukrainas civiliedzīvotāju bez pirmreizējās obligātās veselības pārbaudes veikšanas atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Ir veikti arī citi būtiski papildinājumi likumā, piemēram, atvieglojot ziedojumu veikšanas kārtību.

Likumprojektam ir noteikta steidzamība, attiecīgi otro lasījumu plānots izskatīt šodien 10. martā, gan komisijas sēdē, gan Saeimas plenārsēdē.