Laikā no š.g. 17. līdz 18. janvārim Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti un Saeimas Ārlietu komisijas deputāti izbraukuma sēdē apmeklēja Valsts robežsardzes Daugavpils Silenes robežapsardzības nodaļu, Valsts robežsardzes Daugavpils Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru "Daugavpils", Daugavpils Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, kā arī izbraukuma noslēgumā tikās ar pašvaldību pārstāvjiem, kurās izsludināta ārkārtējā situācija, Krāslavas kultūras namā.

 

Darba vizītes ietvaros tika apmeklēta Valsts robežsardzes Daugavpils Silenes robežapsardzības nodaļa, kur komisijas iepazīstināja ar galvenajiem uzdevumiem, struktūru, statistikas datiem, sadarbību ar citām institūcijām, kā arī izstāstīja pagaidu dzeloņstieples žoga trūkumus un tālākos plānus valsts robežas joslas izbūvei. Komisiju deputātiem arī bija iespēja apskatīt novērošanas torni “Burtnieks”, kā arī turpat varēja aplūkot arī uzstādīto pagaidu žogu uz robežas, attiecīgi izprotot reālo situāciju.

Šīs izbraukuma sēdes ietvaros komisiju deputāti apmeklēja Valsts robežsardzes Daugavpils Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru "Daugavpils", kur tika apskatītas - administrācijas telpas, izmitināšanas centra telpas, palīgtelpas, kā arī saimniecības ēka. Sēdes dalībniekus centra priekšnieks J. Ivanovs bija gatavs pārspriest aktualitātes centrā, kā arī akcentēja centra galvenos uzdevumus un centra funkcijas. Apstaigājot telpas, deputātiem bija iespēja saprast, kādi ir dzīvošanas apstākļi, kā arī ko šie cilvēki dara diendienā, atrodoties šajā centrā. 

Vizītes laikā tika apmeklēta Daugavpils Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kur sēdes dalībniekiem bija iespēja apskatīt gan telpas, gan vidi, kādā strādā darbinieki. Šī izbraukuma laikā tika noorganizēta tikšanās arī ar PMLP priekšnieci Mairu Rozi attālinātā formātā. Deputāti pārsprieda tendences un problemātiku PMLP darbībā, ieguva informāciju par to, kādi ir bijuši lielākie izaicinājumi un kādas ir bijušas iegūtās zināšanas no kļūdām. Deputāti pauda atbalstu M. Rozei par veiksmīgu darbu, kā arī par turpmākajiem darbiem, kuri ir jāveic, lai paspētu ieviest identifikācijas kartes kā obligāto personas apliecinošo dokumentu.

Darba vizītes noslēgumā komisija apmeklēja Krāslavas kultūras namu, kurā notika jautājumu/atbilžu sērija ar Krāslavas novada pašvaldības pārstāvjiem – G. Upenieku, A. Trūli, A. Jevtušoku, Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētāju E. Mekšu un Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāju A. Kucinu. Gan pašvaldību pārstāvjiem, gan Saeimas deputātiem bija saturīga diskusija par notiekošo pašvaldībās, gan valsts robežas joslas infrastruktūras izbūvi un citām būtiskām tēmām. Abas puses uzklausīja viena otru un dalījās ar pozitīvo un negatīvo, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs pauda atbalstu pagarināt ārkārtējo situāciju pierobežā un arī veikt nepieciešamos normatīvu grozījumus saistībā ar nekustamā īpašuma nodošanu nelikumīgu robežu šķērsotāju izmitināšanai un/vai spēka struktūrām.

 

Iespēja apskatīties attēlus no šīs izbraukuma sēdes.