Trešdienas, 15. janvāra, sēdē Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti izskatīja Terorisma finansēšanas novēršanas stratēģiju 2019.-2021. gadam.

 

Terorisma finansēšanas novēršanas stratēģija 2019.-2021. gadam definē vienotus terorisma finansēšanas novēršanas pamatprincipus, kas kopīgi visām šajā jautājumā iesaistītajām valsts institūcijām un izstrādāta, reaģējot uz 2018. gada 23. augustā Moneyval publicētā 5.kārtas ziņojuma rekomendācijām. Stratēģijas mērķi paredz pilnveidot terorisma finansēšanas novēršanas sistēmu, stiprināt Latvijas spējas cīņai ar terorisma finansējumu un nodrošināt Latvijas starptautiskās reputācijas uzlabošanu.

Komisijas deputātu un uzaicināto ekspertu vidū diskusijas raisīja jautājumi par nevalstisko organizāciju finansējuma sistēmas atklātību un caurskatāmību. Liela daļa NVO nav norādījušas savu darbības veidu, šajā ziņā pastāvot ar naudas plūsmas virzību un terorisma finansēšanu saistītiem riskiem. Diskusijās tika iezīmēta nepieciešamība mainīt nevalstisko sektoru regulējošo normatīvo bāzi, kas šobrīd konkrētajā aspektā ir nepilnīga, un rosinātas atsevišķas idejas, ka NVO finansēšanas kārtībai būtu jābūt ne mazāk atklātai, kā politisko partiju finansēšanas kārtība, kontrolējot ziedojumu izlietošanas virzienus un apmēru.

Terorisma finansēšanas novēršanas stratēģija