Otrdienas, 10. decembra, sēdē Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija izskatīja likumprojektus “Grozījums Latvijas Republikas Zemessardzes likumā” (470/Lp13), “Grozījumi Ieroču aprites likumā” (473/Lp13), “Grozījumi Mobilizācijas likumā” (360/Lp13) un “Grozījumi Karatiesu likumā” (504/Lp13) un nolēma tos virzīt izskatīšanai Saeimā.

 

Likumprojektā “Grozījums Latvijas Republikas Zemessardzes likumā” (470/Lp13) tika skatīti divi komisijas virzītie priekšlikumi, aktualizējot jautājumu par Ostas policijas amatpersonu ietveršanu to personu lokā, kuras nevar dienēt Zemessardzē. Tika nolemts ievākt papildus informāciju un par priekšlikumu lemt, likumprojektu skatot 3.lasījumā.

Likumprojektā “Grozījumi Ieroču aprites likumā” (473/Lp13) otrajam lasījumam tika atbalstīti vairāki Iekšlietu ministrijas priekšlikumi, kas precizē likumprojekta terminoloģiju, kā arī, norādot uz nepieciešamību noformulēt sasaisti ar ieroču izmantošanu un veikt redakcionālus uzlabojumus, komisijā tika atbalstīts priekšlikums par aizliegumu fiziskām personām atteikties no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes. Komisijā netika atbalstīts deputāta R.Bergmaņa priekšlikums, kas likumā piedāvā ietvert peintbola ieroču iekļaušanu pirmās kategorijas šautuvēs izmantojamo ieroču sarakstā.

Likumprojekta “Grozījumi Mobilizācijas likumā” (360/Lp13) trešajam lasījumam tika izskatīti Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāra M.Staķa un Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumi, kas komisijā guva pilnīgu vai daļēju atbalstu.

Likumprojekts “Grozījumi Karatiesu likumā” (504/Lp13) Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai nodots kā līdzatbildīgajai komisijai. Tā mērķis ir nodrošināt saskaņotus grozījumus atbilstoši likumprojektam “Grozījumi likumā “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli”’, atrunāt karatiesu tiesneša statusu, atbildību, garantijas, karatiesu tiesnešu reģistra aktualizēšanu, kā arī noteikt izņēmuma piekritību gadījumos, kad lietas materiāli satur valsts noslēpuma objektu. Iepazīstoties ar likumprojekta būtību, komisija lēma sniegt atzinumu atbildīgajai Juridiskajai komisijai par konceptuālu atbalstu likumprojektam un tā virzīšanu izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā.

Visi likumprojekti vēl jāskata Saeimai.