Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdienas, 3. decembra, sēdē izskatīja vairākus likumprojektus, no kuriem četri tiek virzīti izskatīšanai Saeimā. Komisija atbalstīja likumprojektus “Grozījums Detektīvdarbības likumā” (457/Lp13), “Grozījumi Prokuratūras likumā” (495/Lp13), “Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” (489/Lp13) un “Valsts robežsardzes likums” (490/Lp13). Savukārt likumprojekts “Grozījumi Imigrācijas likumā” (244/Lp13) komisijā atbalstu neguva, un tā izskatīšana tika atlikta.

 

Likumprojektam “Grozījums Detektīvdarbības likumā” trešajam lasījumam nebija saņemti jauni priekšlikumi, savukārt likumprojektā “Grozījumi Prokuratūras likumā” komisijā tika skatīti un atbalstīti trīs tehniska rakstura Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumi.

“Valsts robežsardzes likums” ir jauns, Iekšlietu ministrijas izstrādāts likumprojekts, kas nepieciešams, jo esošais “Robežsardzes likums” ir novecojis – spēkā stājies pirms vairāk nekā 20 gadiem. Jaunais likumprojekts izstrādāts, lai aktualizētu robežsardzes tiesisko regulējumu un nodrošinātu tā saskaņotību ar citiem normatīvajiem aktiem un Eiropas Savienības tiesību normām.

Jaunajā likumā daļēji iekļauts esošais regulējums, kā arī precizēta virkne normu, kas līdz šim nebija skaidras un atrunātas. Iekļautas izmaiņas robežsardzes uzdevumos un atteikšanās no neraksturīgām funkcijām, kuras faktiski netika piemērotas un ir noteiktas citos ārējos normatīvos aktos. Saistībā ar Eiropas robežu un krasta apsardzes aģentūras aktivitātēm noteikta Eiropas Savienības regulējuma realizācija un Frontex regulas ieviešana.

Jaunais likumprojekts nosaka, ka jābūt robežsardzes savietojamībai ar Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem gan ekipējuma, gan apmācību, gan procedūru jomās. Tāpat arī ieviesta iespēja robežsargu iecelt profesionālā dienesta karavīra amatā.

Precizēta robežsarga definīcija, ieviestas minimālās prasības robežsargam un ieņemamajam amatam atbilstoša profesionālā izglītība, kā arī noteikta obligāta militārā apmācība robežsardzei. Tāpat atjaunots robežsardzes zvēresta institūts, pietuvinot zvērestu karavīra zvērestam. Izslēgts aizliegums robežsargiem apvienoties arodbiedrībās.

Likumprojektā paredzētas izmaiņas arī robežsardzes kompetencē un noteikts – robežsargam dienesta pienākumu izpildes ietvaros visā Latvijas teritorijā būs tiesības pārbaudīt personas identitāti un noskaidrot, vai personas darbības ir atbilstošas normatīvajiem aktiem – vai personai ir tiesības uzturēties Latvijā, tāpat arī izņemt nederīgus ceļošanas dokumentus. Precizētas robežsardzes tiesības iekļūt īpašumā, kā arī noteikts, ka robežsargam ir tiesības vajāt, apturēt, pārbaudīt un aizturēt kuģošanas līdzekļus Latvijas Republikas ūdeņos un saskaņā ar ANO Jūras tiesību konvencijas 111. pantu – arī ārpus Latvijas Republikas ūdeņiem.

Likumprojekts “Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” iesniegts saistībā ar likumu “Valsts robežsardzes likums” un grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu tiesisku pamatu robežsarga zvēresta institūta ieviešanai. Paredzēts, ka abi likumi stāsies spēkā vienlaicīgi.

Visi komisijas atbalstītie likumprojekti vēl jāskata Saeimas sēdē.