Trešdien, 27.novembrī, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti uzklausīja Valsts policijas priekšnieku I.Ķuzi un Iekšlietu ministrijas pārstāvjus jautājumā par Valsts policijas darba organizāciju, struktūras izmaiņām, finansējumu un pilnveidošanu atbilstoši mūsdienu izaicinājumiem.

 

Valsts policijas priekšnieks sēdē informēja deputātus par darbu, kas turpinās pie reorganizācijas un tiek veikts, balstoties iepriekš izveidotas darba grupas rekomendācijās. Eksperti vērsuši uzmanību uz policijas esošās stratēģijas sadrumstalotību – tā ir sadalīta pa nozarēm,  katrai policijas struktūrvienībai darbojoties pēc savas stratēģijas. Lai situāciju mainītu, policijā plānots izveidot Stratēģiskās attīstības dienestu. Tāpat iezīmēta nepieciešamība atteikties no atsevišķu speciālo objektu apsardzes un publisko pasākumu uzraudzīšanas, kas būtu nododama komercuzņēmumu ziņā, tādējādi Valsts policijas resursus novirzot citos virzienos. Ekspertu rekomendācijās ietverta arī Valsts policijas centrālā aparāta samazināšana – šobrīd Valsts policijas priekšnieka pakļautībā ir 18 cilvēku, veidojot pārāk plašu tiešās pakļautības jautājumu loku. Kā arī, pārmaiņas plānotas saistībā “universālā policista” idejas iedzīvināšanu, kas paredz, ka policists spētu gan reaģēt, gan izmeklēt, gan veikt preventīvās darbības.

Vienlaikus Valsts policijas priekšnieks uzsvēra, ka reorganizācijas rezultātā neviens policists nezaudēs darbu.

Izdarot secinājumus pēc komisijas sēdē dzirdētā, deputāti un uzaicinātie eksperti iezīmēja, ka būtiski ir saglabāt policijas sasniedzamību un pieejamību iedzīvotājiem, tāpat piekrita paustajam viedoklim par digitalizācijas ieviešanas nepieciešamību policijas ikdienas darbā, tādējādi to atvieglojot un pielāgojot mūsdienu prasībām. Vienlaikus sēdē izskanēja jautājums par “universālo policistu” – vai, apvienojot dažādās funkcijas, nezudīs operatīvās darbības kvalitāte un nemazināsies cīņa ar latento noziedzību.

Valsts policijas reorganizācijas plāns valdībā tika prezentēts šovasar un to ir plānots pabeigt 2021.gada 1.janvārī.