Š.g. 13. februārī komisijā viesojās aizsardzības ministre I. Mūrniece, ministrijas vadība un NBS komandieris L. Kalniņš. Tika vērtēts aizsardzības nozares budžeta ietvars šim un nākamajiem diviem gadiem. 2023. gadam paredzēti 987 miljoni eiro liels finansējums. Atbilstoši ģeopolitiskajai situācijai panākta kopēja valsts sapratne, ka valsts drošība šobrīd ir prioritāra. Līdz ar to 2023. gadā aizsardzībai atvēlēti 2,25 procenti no IKP, 2027. gadā plānots sasniegt trīs procentus, taču ministre pieļauj, ka trīs procentu apjoms tiks sasniegts pirms šī termiņa.

Prioritāri attīstāmās NBS spējas, kuras līdz ar to tiek virzītas paātrināti, ir pretgaisa aizsardzības sistēma, krasta aizsardzība un tālās darbības raķešu artilērijas sistēmas. Tāpat prioritāra ir valsts aizsardzības dienesta ieviešana, kura mērķis ir aizpildīt NBS struktūras un sagatavot labi apmācītu rezervistu vienības. Starptautiskā vidē ministre strādā pie NATO kaujas grupas palielināšanas līdz kaujas spējīgas brigādes līmenim, pateicoties Kanādas atbalstam, indikācijas ir ļoti pozitīvas.

Kopumā budžeta prioritātes nākamajam plānošanas periodam ir NBS spēju attīstība, valsts aizsardzības dienests, uzņemošās valsts infrastruktūra, Sēlijas poligons, visaptveroša valsts aizsardzība.

Plānots arī atalgojuma pieaugums profesionālajā dienestā aptuveni 200 eiro apmērā mēnesī.

Būtiska loma atvēlēta kiberdrošības uzlabošanai, kam atvēlēti 6,9 miljoni eiro, paredzot veidot jaunu Nacionālo Kiberdrošības centru un ar jaunu likumu pilnveidot aizsardzību no uzbrukumiem.