Š.g. 8. februārī pēc vairāku nedēļu ilgām diskusijām komisija noslēgusi darbu pie Valsts aizsardzības likuma projekta un to pavadošo likumprojektu paketes. Likumprojektus lūgs iekļaut 16. februāra Saeimas sēdes darba kārtībā, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu lūgs noteikt š.g. 2. martu. Komisija atbalstīja virkni Aizsardzības ministrijas priekšlikumu, kuros pamatā tika risinātas citu institūciju aktualizētās problēmas, līdz ar to diezgan daudzi no tiem varēja tikt atsaukti, piemēram, Tieslietu ministrijas priekšlikumi par kompensāciju un uzturdevu pakļaušanu parādu piedziņai un citi.

Kā svarīgākie jautājumi bija atlases nosacījumi, pakļaujot tai tikai Latvijā dzīvesvietu deklarējušos pilsoņus un līdz 2027. gadam neiesaucot ārvalstīs dzīvojošos jauniešus.

Attiecībā uz studentiem piedāvājums ir uzskatīt to par atlikšanas iemeslu, vienlaikus atstājot nenoslēgtu kritēriju loku, kādi iemesli būtu uzskatāmi par tik svarīgiem, lai atliktu dienestu.

Likuma projektā noteikti vairāki dienesta atlikšanas un neiesaukšanas iemesli tādi kā dienests iekšlietu struktūrās, bērna kopšanas atvaļinājums un citi.

Būtiski, ka saskaņā ar esošo projektu otrajam lasījumam, dienesta veida izvēles tiesības paredzētas tikai brīvprātīgajiem, un arī tad ne visos gadījumos, atbilstoši regulējumam šī izvēle var tikt piedāvāta atbilstoši valsts aizsardzības interesēm.  Tām personām, kuras tiks iesauktas, šādu tiesību nebūs, tās tiks iesauktas tikai 11 mēnešu dienestam NBS regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā. Savukārt aizstāts dienests ar valsts aizsardzības civilo dienestu varēs tikt tikai pēc Kontroles komisijas lēmuma.

Brīvprātīgajiem paredzēts paaugstināts kompensācijas apmērs un tiks turpināts darbs pie sociālo garantiju pilnveidošanas, izvērtējot iespēju apmaksāt studijas vai uzskatīt dienestu par priekšrocību tikt pieņemtam darbā valsts institūcijās.

Pirmais iesaukums tiks realizēts brīvprātīgi, savukārt normas par alternatīvo – valsts aizsardzības civilo dienestu - paredzēts iekļaut šajā pašā projektā uz trešo lasījumu.

Komisijā kopumā pamata likuma projektam bija saņemti 45 priekšlikumi.