Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdienas, 15. decembra, sēdē un tās turpinājumā trešdien, 16. decembrī, atbalstīja un nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā 2. lasījumā par steidzamu atzīto likumprojektu “Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā” (861/Lp13).

 

Likumprojekta 2. lasījumam komisija atbalstīja Labklājības ministrijas priekšlikumu par valsts budžeta finansētu asistenta pakalpojumu augstskolās un koledžās studējošajiem pašvaldībā finansēšanu, priekšlikumu, kas paredz, ka sociālo pakalpojumu sniedzēja personālam, kas iesaistīts Covid-19 inficēto pozitīvo klientu sociālajā aprūpē, nosakāma piemaksa pie mēnešalgas līdz 50% apmērā laika periodā no 1. decembra līdz 30. jūnijam, kā arī priekšlikumu, kas regulē situāciju pašvaldībās, kas saistīta ar dažāda veida sociālās palīdzības sniegšanu ārkārtējās situācijas laikā. Tāpat atbalstīts priekšlikums, kas paredz, ka Bāriņtiesas likumā noteikto prasību par izglītības prasību ieviešanu bāriņtiesu ievēlēšanai var nepiemērot līdz 2021. gada 1. jūlijam.

Komisijā atbalstu guva vairāki Saeimas deputātu priekšlikumi, kas paredz, ka Ministru kabinets, izdarot grozījumus likumā “Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums”, informē Saeimu, nevis Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju, jo grozījumi var skart arī citu komisiju kompetences, precizē, ka, ja nepieciešamības gadījumā Covid-19 infekcijas izplatīšanās vai izplatīšanās draudu novēršanas pasākumu efektīvai ieviešanai, Ministru kabinets atbilstoši kārtībai, kāda paredzēta Latvijai saistošajos starptautiskajos līgumos, paziņo starptautiskajām organizācijām par atkāpšanos no atsevišķām Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā, tad šāda atkāpe var notikt tikai Ministru kabineta izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā.

Atbalstīts Tieslietu ministrijas iesniegtais priekšlikums, kas papildina regulējumu, nosakot to, kā attālinātā režīmā iztiesātas krimināllietas, noregulējot jautājumu par juridiskās palīdzības apmaksu. Atbalstot Finanšu ministrijas iesniegto priekšlikumu, precizēta norma, kas nosaka, ka komersanti, kuriem nodod spirtu saturošu vielu dezinfekcijas līdzekļa izgatavošanai, ir izvēlēti saskaņā ar normatīvajiem aktiem publisko iepirkumu jomā, kā arī nosaka, ka komersantam nodoto spirtu saturošo vielu nevar izmantot saimnieciskajai darbībai. Tāpat komisijā atbalstīts Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikums par iespējamu termiņu pagarināšanu izglītības programmu akreditācijas un izglītības iestāžu vadītāju novērtēšanas gadījumos.

Izslēgta norma, kas paredz administratīvo sodu par pagaidu personas apliecības nenodošanu izdevējiestādei likumā noteiktajā termiņā. Tāpat no likumprojekta izslēgti panti, kas paredz administratīvo sodu noteikšanu komersantam, kurš apkalpo personu, kura neievēro epidemioloģiskās drošības prasības, kā arī par komersanta pienākumu neielaist telpās personu bez attiecīgā deguna un mutes aizsega.

Atbalstīts Veselības ministrijas priekšlikums, kas paredz nodrošināt ārstniecības iestādēm iespēju operatīvi iegādāties individuālos aizsardzības līdzekļu un atsvišķas medicīniskās ierīces.

Tāpat komisija atbalstīja likumprojekta papildināšanu ar jaunu pantu, kas nostiprina Centrālās statistikas pārvaldes partnerību ar citām valsts iestādēm, lai tās pēc Centrālās statistikas pārvaldes pieprasījuma pieprasījuma sniegtu savā rīcībā esošo informāciju par fizisko personu kontakttālruņiem un e-pasta adresēm atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes sagatavotajam fizisko personu apsekojumu izlašu sarakstam.