Foto: Ieva Ābele, Saeima

Otrdien, 29.septembrī, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija izskatīja un atbalstīja likumprojektus “Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā” (783/Lp13) un “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā” (34/Lp13). Tāpat komisija skatīja jautājumu par nepieciešamajiem grozījumiem Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā.

 

Par steidzamu atzītais likumprojekts “Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā” (783/Lp13) komisijā tika atbalstīts 2. lasījumā, izskatot un atbalstot Veselības ministrijas priekšlikumu par kontaktpersonu noteikšanas un brīdināšanas sistēmas darbību, kā arī datu apmaiņas nodrošinājumu Eiropas federatīvajā vārtejā Eiropas Savienības līmenī, saistībā ar lietotnes “Apturi Covid” darbību un nepieciešamību sadarboties ar līdzīgām lietotnēm, kas izveidotas citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Deputātiem uzsverot nepieciešamību minētos noteikumus detalizēti skaidrot sabiedrībai, tika atbalstīts Iekšlietu ministrijas priekšlikums par tiesībām policijas darbiniekam, pašvaldības policijas darbiniekam vai robežsargam apturēt transportlīdzekli, lai veiktu pārbaudi par ziņu iekļaušanas sistēmā pienākuma izpildi, ja ir pamats uzskatīt, ka transportlīdzeklī esošajai personai ir pienākums iekļaut ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā. Tāpat komisija atbalstīja priekšlikumu, kas nosaka sodu piemērošanu personām, ja ziņas netiek iekļautas informācijas sistēmā. Daļēji atbalstīts Aizsardzības ministrijas priekšlikums par Publisko iepirkumu likuma nepiemērošanu, Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram veicot individuālo aizsardzības līdzekļu, medicīnisko ierīču un minēto preču laboratorisko testēšanas pakalpojumu centralizētu iepirkumu. Vienlaikus komisija atbalstīja likumprojekta spēkā stāšanos no šā gada 12. oktobra.

Izskatot un atbalstot četrus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja iesniegtus priekšlikumus, komisija atbalstīja un nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā 3. lasījumā likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā” (34/Lp13).

Iepazīstoties ar Prokuratūras, kā arī Iekšlietu ministrijas viedokli par nepieciešamajiem grozījumiem Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā, kas saistīti ar naudas kompensācijas izmaksu amatpersonām, kuras atvaļina no dienesta, komisija aicināja Iekšlietu ministriju pēc saskaņošanas ar Labklājības ministriju iesniegt attiecīgos priekšlikumus.