Otrdienas, 28. janvāra, sēdē Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija izskatīja un atbalstīja likumprojektus “Grozījumi Prokuratūras likumā” un “Grozījumi likumā “Par tiesu varu”” 2. lasījumam.

 

Likumprojekta “Grozījumi Prokuratūras likumā” 2. lasījumam tika saņemts 21 priekšlikums. Izskatot priekšlikumus, deputāti bija vienisprātis ar Tieslietu ministriju, Tieslietu padomi un Ģenerālprokuratūru, lemjot, ka ģenerālprokurora amata kandidātu loks nav paplašināms ar zvērinātiem advokātiem un augstskolas tieslietu specialitātes akadēmisko personālu. Komisijas deputāti neatbalstīja priekšlikumus par Tieslietu padomes izveidotu komisiju, lai izvērtētu kandidātu piemērotību ģenerālprokurora amatam. Tāpat tika nolemts, ka konkrētais virsprokurors amata pilnvaras vienā un tajā pašā amatā var pildīt tikai divus termiņus pēc kārtas.

Tika atbalstīts priekšlikums, kas nosaka, ka ģenerālprokurora amata kandidātu vērtēšanas kārtību un kritērijus nosaka Tieslietu padome. Atbalstu neguva priekšlikums ģenerālprokurora atlases procesā obligāti iesaistīt Nacionālo drošības padomi, kā arī tika precizēti nosacījumi attiecībā uz speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam saņemšanu.

Likumprojekta “Grozījumi likumā “Par tiesu varu”’ 2. lasījumam tika saņemts viens precizējošs deputāta M.Staķa priekšlikums, kas komisijā tika atbalstīts.

Likumprojekti vēl jāskata Saeimai.